700 kilometer
330 deelnemers
100 vrijwilligers
7 dagen
1 doel
1.081.906 euro opbrengst

Klaar voor de start van Duchenne Heroes 2017!

Groepsfoto voor de start van Duchenne Heroes 2017
Na een periode van voorbereiding sta ik met gezonde spanning aan de start van Duchenne Heroes 2017. Wat bijdrage aan het goede doel betreft, zit ik met dik 3.800 euro goed (bedankt allemaal!). Ook conditioneel ben ik er niet bang voor maar na een periode van sukkelen met het zitvlak is dat nog steeds een puntje van zorg. 7 dagen op de MTB van Saarburg (Duitsland) naar Eindhoven fietsen is een mooi vooruitzicht maar eist ook wel wat van je lichaam.

Tegen negen uur mogen wij als één van de laatste teams van start en met een persoonlijk woordje van Roos(organisatie) zijn we dan ook echt op pad. Eindelijk, we zijn los! Met 85 kilometer en 2.000 hoogtemeters voor de boeg is het een mooie eerste dag. De route begint met een frisse afdaling tussen de wijnvelden door en direct valt de geur van warmgelopen remmen op... the heat is on! Verder kenmerkt de dag zich door een aantal pittige klimmetjes, veel wat bredere paden maar ook enkele best moeilijke singletracks.

Fijne checkpoints

Checkpoint 1 van de eerste dag
Alle dagen zijn er twee checkpoints op de route. Hier vind je de zelf gesmeerde boterhammetjes en kun je de bidons vullen. Dat nog los van de versnaperingen zoals ontbijtkoek, snoep, kaas en verschillende soorten fruit. Dit tezamen met een uitbundig ontvangst en een goede sfeer maakt het bijna een feestje om weer bij een checkpoint aan te komen. Goed gedaan vrijwilligers!

Op de camping

Tent en krat met spullen voor de week
Met uitzondering van de eerste dag trekt de caravaan iedere dag door naar de volgende camping. Deze eerste dag kwamen we dus terug op de camping vanwaar we ook vertrokken. Wel zo ontspannen voor de eerste dag. Mijn krat met spullen en het tentje konden dus gewoon blijven liggen. De andere dagen kon ik mijn spullen met de andere teams meegeven die veelal met campers en busjes van camping naar camping reden. Het was zelfs zo luxe dat mijn tent alweer was opgezet als ik aankwam op de camping.

De hartelijkheid, dat mijn tentje al staat, dat ik zo aan kon schuiven bij verschillende andere teams en dat je overal even een praatje maakt is veelzeggend voor het evenement. Iedereen heeft zich ingezet voor het goede doel en om mee te mogen doen. Ongeacht wie je bent en hoe goed je kunt fietsen staan de neuzen dezelfde kant op... deze week leven we in onze eigen tijdelijke DH2017 wereld! Dat maakt de week intenser maar veel leuker.

Bam! Die hakt erin.

Mooi uitzicht
Na de eerste dag als lekkere binnenkomer wordt het de dagen erop langzaam zwaarder. Dag twee is fantastisch omdat je door het prachtige Mullerthal(Luxemburg) komt. Dit gebied is mooi om te zien maar heeft ook prachtige singletracks en afdalingen. Toevallig ben ik hier in 2016 ook geweest met mijn Tour de Luxemburg (video). Een flink deel van de route kwam me heel toevallig dan ook bekend voor! Een prachtige dag en zo gaan we op naar het hoogtepunt: de derde dag, de Koninginnenrit (Koningsrit?).

Deze Koninginnenrit van zo'n 95 kilometer en met 2.600 hoogtemeters zal de zwaarste van deze week zijn en dat hebben we geweten! Wij haalden een gemiddelde snelheid van net geen 15km/h en hebben er bijna 8 uur (incl. pauzes) over gedaan om vanuit het Mullerthal naar het noorden van Luxemburg te komen. De stevige klimmen maken het tot een zware dag en in de afsluitende kilometers worden we door de regen en de smalle richeltjes langs de berg nog even extra op de proef gesteld. Prachtig wat mij betreft maar niet iedereen zat even ontspannen.

Dat het zwaar is wordt bevestigd door de andere deelnemers. Terwijl de avond begint en de temperatuur flink daalt komen er nog steeds deelnemers binnen. Sommige deelnemers zijn bijna 12 uur onderweg geweest. Respect... diep respect dat je dat hebt volgehouden en ook de volgende dag gewoon weer van start gaat!

Langs de oude ruine
Na de derde dag wordt het langzaam makkelijker. Dag 4 en 5 zijn nog wel serieus maar daarna nemen de hoogtemeters flink af om in afstand toe te nemen. Zo is dag 6 bijna 115 kilometer in afstand maar heeft hij slechts 1.100 hoogtemeters. Een stuk toegankelijker maar absoluut nog ambitieus genoeg. De benen zijn inmiddels zo leeg dat iedere klim een uitdaging is geworden. Mijn lijf kan het prima aan maar die benen... die benen zijn er helemaal klaar mee! Gelukkig dus dat we weer in ons platte landje arriveren om zo af te stevenen op de afsluitende 7e etappe.

Eén van de bospaadjes

Aan alles komt een eind...

Als we wakker worden op de laatste dag hangt er een andere vibe in het kamp. Sommigen zullen nog wel last hebben van het feestje de avond ervoor maar omdat het de laatste dag is maakt iedereen zich op voor de aankomst in Eindhoven en de hereniging met familie en vrienden.

Een ontspannen dag om te koersen en dus ook wel even tijd om genietend in de zon een lekker taartje te eten. Nog een kilometer of 10 naar het laatste, extra, checkpoint. Dit checkpoint is bij een voetbalvereniging en hier gaan we ons verzamelen om daarna in colonne en onder escorte onze laatste kilometers weg te trappen naar evenemententerrein de Karpendonkse Plas in Eindhoven.

Finish & ontvangst van de voor laatste dag

Het geeft energie!

330 deelnemers klinkt wel als veel maar als je de sliert door de stad ziet fietsen zie je pas hoeveel het er echt zijn. Wow! Heel gaaf om zo met elkaar naar de Karpendonkse Plas te rijden en als helden te worden ontvangen. Muziek, veel mensen, spandoeken, vlaggetjes, medailles, cadeaus en emoties maken het een geweldige afsluiter van een week samen zijn.

Een week waarin de benen erg moe zijn geworden maar verder: dit evenement geeft energie en is meer dan de moeite waard geweest! Een goed doel, een mooi evenement en hopsa: 1.081.906 euro voor het onderzoek naar Duchenne!

Alle deelnemers bij de finish van Duchenne Heroes 2017!