Bij de aankoop van mijn huidige MTB heb ik ook nagedacht over de inzetbaarheid op het vlak van bikepacken. Uiteindelijk heb ik een full suspension gekocht en graag deel ik mijn overwegingen om, na lang wikken en wegen, tot die keuze te komen.

Lokale ritjes of vakanties?

De verwachting is dat de kilometerteller dit jaar blijft hangen bij een dikke 3.000 kilometer. Veruit het grootste deel maak ik rondom Zwolle en dan met name de Veluwe. Zo'n 800 kilometer zal ik gedurende weekendjes weg en vakanties maken. Koop je dan een fiets die met name geschikt is voor het lokale werk of ga je meer inspelen op de vakantiekilometers?

Rationeel gezien ga je natuurlijk een mountainbike kopen voor die 2.200 kilometer lokale tracks en kijk je wel hoe de vakanties gaan lopen. Die Scott Scale hardtail is dan eigenlijk een uitstekende fiets! Toch heb ik besloten dat de vakanties de kersen op de taart zijn en dat ik hier graag optimaal gebruik van de fiets wil kunnen maken.

Heb je meerdere fietsen? Dan hoef je hooguit te kiezen welke fiets je uit het rek trekt! Luxe.

Zandpaden, rocky roads en ruige bergetappes

Bikepacking over gravel, rocky roads of ruige bergetappesGravelweggetjes of downhill singletracks vragen om verschillende fietsen

Het maakt natuurlijk een behoorlijk verschil op welk soort terrein je graag fietst. Redelijk toegankelijke zand- en gravelwegen vragen om een andere fiets dan lange wortelrijke singletracks of ruige bergpaadjes. Een gravelracer is optimaal voor de zand- en gravelwegen maar naar mate het terrein ruiger wordt haakt hij echt af. Anders is het bij een mountainbike. De MTB is breed inzetbaar en hooguit sub-optimaal in het geval van, bijvoorbeeld, strakke wegen. De efficiëntie en het comfort zijn dan minder dan die van de gravelracer.

Voor mijn fietsreizen heb ik voor ogen een technisch moeilijk maar wel fietsbaar traject af te leggen. De gravelracer valt dus af! Ook heb ik voor ogen sportief te rijden en op een dag een uitdagende combinatie van afstand en hoogtemeters af te leggen. Die uren in het zadel maken dat een vol geveerde MTB comfortabeler is dan een keiharde XC hardtail.

Kan alle gear wel mee?

Goede vraag! Het ene frame biedt veel meer ruimte voor tassen dan het andere frame. Daarnaast kun je je voorstellen dat een vol geveerde fiets door de extra demper behoorlijk minder ruimte in het frame heeft.

Ruimte in het frame voor grote bikepack frametas
Een fully heeft weinig ruimte voor een frametas. Hardtails vaak veel meer.

Voor mij is dat geen probleem aangezien ik niet met volle bepakking fiets(lees: tent, matje een kookgerei). Wil je wel all the way gaan dan is het wel handig rekening te houden met de ruimte voor tassen. Alle bepakking die je op de fiets kwijt kunt ontlast je rug en brengt het zwaartepunt omlaag ten opzichte van een rugtas.

Even wat fietsen op een rijtje

Er zijn al verschillende soorten fietsen besproken. Nu even een opsomming van de verschillende soorten met enkele van hun voor- en nadelen.

Gravelracer

Gravelracer voor het bikepacken over mooie glooiende landschappen
Vooral een marketing term maar in dit artikel bedoel ik er fietsen mee die een kruising zijn tussen racefietsen, trekking fietsen en MTB's. Deze fietsen zijn met name geschikt voor minder ruige terreinen. Ze geven je optimale bikepacking mogelijkheden omdat ze vaak veel extra nokjes hebben voor rekjes, bidons en eventueel spatbordjes. Ze bieden vaak ook meer comfort om ook de hele dag lekker te cruisen.
De gravelracers zijn vaak uitgerust met betrouwbare onderdelen zodat je overal terecht zou kunnen voor reparatie.

Samengevat:
 • Topper voor glooiende landschappen
 • Minder voor technische gebieden
 • Comfort
 • Ruimte voor bepakking en accessoires
 • Betrouwbaar

Hardtail MTB

De breed inzetbare hardtail
Heer en meester in de Nederlandse bossen is natuurlijk de hardtail MTB. Met geometrieën van ontspannen cruisen tot harde racer is dit type ruim inzetbaar. Dit geldt ook voor bikepacking. Je kunt er prima mee over de weg, lange klimmen maken over zandpaden en ook behoorlijk technische etappes rijden. Kortom, een redelijke alleskunner.
Houd er wel rekening mee dat een XC racer misschien wat te straf is om dagen achtereen uren op te rijden. Het verhogen van het stuur en een andere set banden kan dan al wonderen doen!

Kortom:
 • Betrouwbaar
 • Zeer breed inzetbaar
 • Efficiënt
 • Ruimte in het frame

Fully MTB


Veelal niet de eerste keuze voor een meerdaagse fietsvakantie, de volgeveerde MTB. Deze categorie fietsen is ook in veel varianten leverbaar (XC Racer tot Downhill) en ze zijn zeker niet allemaal geschikt voor bikepacking.
Naast een stukje comfort geeft een fully je ook de mogelijkheden technische gebieden volle bak te doorkruisen.

In a nutshell:
 • Paadjes met wortels? Sit back and relax!
 • Sportieve mogelijkheden
 • Ruw terrein
 • Minder ruimte voor frametassen
 • Zwaarder
 • Meer onderdelen = minder betrouwbaar

Anyway

Uiteindelijk blijft het toch een puzzel en welke keuze je ook maakt, mooie vakanties worden niet bepaald door de fiets! Heb jij nog meer argumenten om een bepaald type fiets te kiezen? Reageer hieronder, ik ben benieuwd!

Happy biking!