Na een dag intensief fietsen klinkt slapen op een lichtgewicht matje mij niet direct als comfortabel in de oren. Maar.. eerlijk is eerlijk: aan "echte" bikepacking heb ik tot op heden niet gedaan. Toch heb ik met het oog op Duchenne Heroes 2017 en de ambities voor 2018 geïnvesteerd in lichtgewicht materiaal zoals een tentje, luchtbed en slaapzak. Inmiddels ben ik 7 dagen fietsen en 7 nachten slapen wijzer geworden en dus is het tijd om mijn ervaringen te delen!

Geen leuk verhaal en alleen maar feiten? Ga naar de conclusie van deze review!

Een nieuwe wereld

Als ik begin dit jaar mijn traditionele slaapzak en luchtbed erbij pak hoef je geen geleerde te zijn om te zien dat die combinatie niet gaat werken als bikepacking materiaal. De slaapzak en het luchtbed kenmerken zich als groot en zwaar. Vaak geen bezwaar maar het is killing voor de wendbaarheid van je fiets.

Zo sta je op een zekere zaterdagochtend in een outdoor/kampeerwinkel. Niet bij het schap met de katoenen slaapzaken en zware luchtbedden maar bij het schap met de "fill power" aangeduide mummies en getailleerde, smalle luchtbedden. Hoe ga ik mij oriënteren in deze nieuwe wereld? Hallo verkoper!

Een stuk lichter

Met de handen vol maar toch een stuk lichter loop ik weer naar buiten. Wie lichtgewicht materiaal wil moet de portemonnee trekken en zo geschiede. Een Marmot Always Summer en Exped SynMat rijker ben ik benieuwd hoe de aankopen gaan bevallen.

Ingepakte Marmot Always Summer en Exped SynMat
De set in pakformaat. Gewoon bij de andere spullen proppen kan ook!

Even proefslapen kan geen kwaad dus dat wordt een nachtje bivakkeren in de tuin. Het luchtbed kan met de bijgeleverde drybag snel opgeblazen worden. Een handig systeem waarbij de drybag ook gebruikt kan worden om je kleding droog te houden. Handig en dubbel functioneel!

Het opblazen van de SynMat is met de drybag een fluitje van een cent!
Handige drybag om de mat in no-time op te blazen

En? Is het wat?

Zodra je gaat liggen valt de stabiliteit van de mat op. Dat ligt best prima! Wel is het luchtbed echt minimalistisch. Ik pas in de breedte maar net op de mat en bij de voeten kom ik een stukje tekort. Wat dat betreft had ik nog een andere maat kunnen nemen maar dat heb ik vanwege de pakmaat niet gedaan. Wel is de toplaag voldoende stroef om niet van het luchtbed af te rollen en al slapende had ik eigenlijk helemaal geen last van het smalle en korte luchtbed.

Outdoor comfort
Outdoor comfort

Wat de slaapzak betreft spraken de mummie vorm en het synthetische materiaal me niet direct aan. Het hoort nou eenmaal bij een optimale warmte, een minimale pakmaat en een laag gewicht dus ook ik ben om. De Always Summer is gevuld met dons (fill 650) en is geschikt tot ca. +5 graden. Niet echt voor koude omstandigheden en de test wijst uit dat die grenswaarde wel ongeveer klopt. Het slapen in een mummie viel me echt enorm mee en het syntetische materiaal voelt erg prettig aan.

Ook na de 7 nachten achtereen slapen op deze combinatie ben ik eigenlijk heel tevreden! Er is goed over het materiaal nagedacht, het is compact en het slaapt goed. Waar ik verwacht had met een vermoeide rug op te staan was het tegendeel waar: geen centje pijn!

Is alles dan goed? Wat ik achteraf anders gedaan zou hebben is de slaapzak. De grens van +5 graden raak je snel aan en dan neemt het comfort af. Ik zou nu waarschijnlijk kiezen voor een iets dikkere zodat je richting de -5 graden kunt. Waarom? In het voor- en najaar is het net wat frisser, zeker als je de bergen in gaat.

De conclusie

Leuk verhaal zover. Nu is het tijd om even alles op een rijtje te zetten! Als geheel heb ik de combinatie als zeer positief ervaren. Het zijn mooie, praktische en doordachte spullen in een compact formaat.

De compacte slaapzak en mat
De compacte pakmaat van de slaapzak

Exped Synmat HL MW

De HL(Hyperlite) mat loopt taps toe om zo ruimte en gewicht te besparen. Naast de MW is er een M waarbij de schouderbreedte minder is. Ook is er een versie die langer is.

Ventielen Exped Synmat
Goede ventielen om de synmat snel op te blazen en leeg te laten lopen

Eigenschappen:
  • Gewicht: 440 gram
  • Breedte: 65 cm
  • Lengte: 183 cm
  • Dikte: 7 cm
  • Isolatiewaarde: tot -7 graden
Voor- en nadelen

+ Fijne, stabiele mat!
+ Compact
+ Zeer snel op te blazen en weer in te pakken
+ Inclusief drybag en reparatiesetje
- Prijzig

Marmot Always Summer Reg LZ

De Marmot slaapzak is een mummie model met een "reguliere" lengte en de rits links. Je kunt ook kiezen voor een lang model of de rits aan de andere kant.

Warmte index van de Marmot slaapzak
Warmte index van de Marmot slaapzak

Eigenschappen:
  • Gewicht: 760 gram
  • Maximale lichaamslengte: 185 cm
  • Vulling: 650 cuin eend
  • Isolatiewaarde: tot 5+ graden
Voor- en nadelen

+ Prettig materiaal
+ Compact en tevens goed propbaar
+ Ruime zak om slaapzak in te bewaren en dons de ruimte te geven
+ "Packsack" voor compact meenemen
- Achteraf had ik misschien de warmere genomen
- Prijzig
o Het dons in de slaapzak heeft een speciale vochtbestendige coating gekregen. Dit neemt niet weg dat dons en water niet goed samen gaan. Zo droog mogelijk houden dus!