Opeens weet je het... jij gaat met je MTB een paar dagen naar het buitenland! De Veluwe is leuk maar even ergens anders een mooie rit maken, dat zijn de krenten uit de pap. Naast het vraagstuk waar je deze reis gaat maken ga je waarschijnlijk ook een route plannen.

Bij deze wil ik je meenemen in mijn aanpak voor het plannen van een meerdaagse tocht. In dit geval ga ik een route plannen door de Vogezen(Frankrijk). Maar wil je wel een hele route vooraf plannen of ga je er blanco in? Zoek je nog een bestemming? Misschien kan dit artikel over het kiezen van een bestemming je helpen. Nu terug naar het route plannen.

De Vogezen zijn niet om de hoek en ik heb dus geen idee hoe de tracks daar lopen. Om toch een route te kunnen maken gebruik ik daarom diverse bronnen. Daarover zo meteen meer. Ik zal je ook meer vertellen over het tekenen van de route zelf maar nu eerst even een globale planning. Het plan is om woensdagmiddag te vertrekken, 3 dagen te fietsen en dan weer terug te rijden. Een compact tijdschema dus:

DagDoelOvernachting
WoensdagmiddagHeenreisAuberge start/finish
DonderdagFietsenAuberge stop 1
VrijdagFietsenAuberge stop 2
ZaterdagFietsenAuberge start/finish
ZondagochtendTerugreis

Overnachten bij Start/Finish

We gaan dus naar de Vogezen in Frankrijk en in dit geval de zuidelijke Vogezen. Dit is zo'n 5 a 6 uur rijden dus als startpunt heb ik gezocht naar een leuke Auberge die makkelijk aan te rijden is met de auto. Zo kwam ik niet ver van Sélestat terecht bij Gites La Pierreusegoutte. Hier zal ik de eerste en laatste nacht doorbrengen en tevens de auto achterlaten.

Kaarten, routes en activiteiten als bronmateriaal

Wandelkaarten en MTB Kaarten als belangrijke bron voor je route
Voor het bepalen van de route maak ik gebruik van diverse bronnen. Zoals je ziet op de foto is het een combinatie van papieren kaarten en digitale kaarten. Ook online databases neem ik mee in mijn voorbereiding.

Online lokale routes, Strava & GPSies

Strava staat natuurlijk bekend om haar segmenten en KOMmetjes. Leuk maar niet relevant voor ons doel. Strava gaan we gebruiken voor het brede aanbod van gereden routes! Websites zoals die van Strava (activity search), GPSies (extended search) bieden een enorm netwerk aan routes die al door anderen zijn gereden! Waarom zouden we die niet gebruiken als bron voor ons nieuw te bouwen track?
Strava en GPSies zijn eigenlijk altijd registraties van particulieren. Vaak is er echter ook wel een aanbod van lokale officiële routes. Zo kwam ik ook een site tegen waar het aanbod van lokale routes in de Vogezen te downloaden is. Kijk hiervoor op de website hautes-vosges.net.

Kaarten op echt papier!

Supertrail MTB kaarten en Kompass wandelkaarten voor de Vogezen
Retro! Het echte papierwerk. Wel zo handig vind ik zelf. Nadat ik heb gekozen om naar de Vogezen te gaan heb ik de wandelkaarten van Kompass erbij gepakt (kaart 2221 en 2222). Deze ga ik niet alleen gebruiken om mijn route te bepalen, ik neem ze ook mee onderweg. Hoewel ik mijn GPS als navigator gebruik zijn ze soms ook gevoelig voor uitval. De route ga ik dus ook tekenen op de kaart en deze neem ik mee als backup en als voorbereiding van de dag.
Naast de Kompass kaarten zag ik dat er van een deel van de Vogezen ook echte MTB fietskaarten zijn. Deze "Supertrail maps" geven je informatie over de tracks en moeilijkheidsgraden in een gebied. In dit geval heb ik de kaart direct besteld om te kijken hoe het bevalt! Ik ben benieuwd! Na mijn reis door de Vogezen zal ik zeker ook een review doen van de Supertrail MTB Maps.

BaseCamp

Garmin BaseCamp
Al mijn routes teken ik in BaseCamp van Garmin. In BaseCamp kun je je eigen database van routes maken en zelf routes/tracks maken. Ook kun je kaarten installeren van het gebied waar je heen wilt gaan. Op deze kaarten vind je allerlei soorten wegen van snelwegen tot veel smalle paadjes. Het is ook handig dat veel kaarten met hoogte informatie komen, zo weet je of het een lastige klim wordt of dat het gewoon vlak is. De tool is dan wel van Garmin, je bent niet gebonden aan het gebruik van een Garmin fietscomputer. Wel zo handig!

Voor het MTB'en gebruik ik de kaarten van OpenMTBMaps. Zo heb ik ook die van Frankrijk geïnstalleerd.

Bringing it all together

Om alles samen te brengen volg ik ongeveer het volgende stappenplan:

 • Zoek op GPSies en Strava naar lange routes of gebruik b.v. de heatmaps
 • Zet de routes in BaseCamp
 • Zoek naar mooie punten in het gebied die je wilt zien
 • Zoek naar een makkelijk te bereiken startpunt (Start/Finish)
 • Zoek de leuke MTB tracks (Zeker die uit Supertrail MTB)
 • Kijk waar plaatjes zijn om te eten/drinken/overnachten
 • Ga een nieuwe route tekenen in BaseCamp met alles wat je al weet
 • Denk na over de af te leggen afstand en ook zeker de hoogtemeters!
 • Let op: BaseCamp kan hoogtemeters berekenen maar dit is echt indicatief voor MTB gebruik. mijn ervaring is dat je er 10-20% bij op moet tellen...
 • Bedenk of je nog espaces wilt om de route in te korten
 • Maak er iets leuks van!

En? Hoe ziet jouw route eruit?

Op de kaart

In BaseCamp maak ik uiteindelijk een complete route inclusief belangrijke punten zoals eetgelegenheden in afgelegen gebieden, slaapplaatsen, fietsenwinkels, etc. Voor de Vogezen ben ik nog in voorbereiding en ziet mijn kaartje er op dit moment als volgt uit:

Aan de slag!

Nu kan ik me voorstellen dat je niet direct naar de Vogezen gaat maar misschien wel andere leuke doelen hebt. Aan de slag dus! Verzamel informatie en creëer je eigen plan.

Leuke suggesties, tips en aanvullingen zijn van harte welkom!