De winter is niet bij uitstek een periode om lekker buiten te trainen. De lage temperatuur is nog niet zo erg maar de combinatie van kou, donker, neerslag en veel wind maken het absoluut aantrekkelijk om lekker op de bank te ploffen. Wie schrijft zich dan ook in voor een strandrace begin maart? Ik dus... en dan ben ik ook competitief genoeg om er ook echt voor te gaan.

Strandrace training

Zo zit je vanaf half december met een straf schema zoals deze van de maand februari. Het is een afwisseling van tempo trainingen, uren maken, intervallen en het vaartspel. Al met al zit je dan dus maar zo 18,5 uur op de fiets en leg je bijna 450 kilometer af. Lekker bezig!

Toch schiet het niet op. Je zit uren op de fiets maar toch heb ik niet het gevoel dat ik echt vooruit ga. Waar blijven die sterke benen? Waarom zie ik te weinig progressie? Maak ik al die uren niet voor niets?

The hour of power!

Dan is het zover, zaterdag 7 maart 2015, de eerste wedstrijd waar ik aan mee doe en ik ben er klaar voor! Hoewel het trainingsrendement lijkt tegen te vallen voel ik me verder goed. De spanning loopt gedurende de dag langzaam op om begin van de middag er vol voor te gaan! Vanaf de start wordt er vol gereden en je merkt direct dat de benen vollopen en dat de hartslag naar het plafond knalt! Allemachtig... als dat maar goed gaat!

Tot ruim over de duinen zit je in een roes van maximale inzet en op een gegeven moment merk je dat het stabiliseert. De benen worden weer wat ontspannener en ook de hartslag krijg een stabiel maar nog steeds hoog ritme.... feels good!

Heen hebben we wind mee en dat is wel fijn om verder op te warmen richting het keerpunt. Bij het keerpunt mag je ook weer twee keer de duinen oversteken en hier zie je dat veel van de mensen niet zoveel hebben met lopen. Hier kun je mensen van je afschudden en tevens aanhaken bij een groep voor je. Dat komt goed uit! Terug hebben we vol de wind op kop en dan is het fijn in een grotere groep te zitten. Ik neem absoluut mijn portie kopwerk maar zie ook dat er in de groep van zo'n 20 man ook echt een paar beulen zitten. Daar kan ik niet tegenop!

Op de weg terug zijn we aanzienlijk sneller dan enkele andere fietsers en dus pakken we een mooi aantal posities in het klassement.

Strandrace laatste meters
Goed werk mannen! Zo richting het eind voel ik er nog wat in het vat zit en van een flinke groep mensen weet ik uiteindelijk nog los te komen en voor hen te finishen. Dit geeft een goed gevoel! Gewoon 1,5 uur volle bak fietsen en dan binnen de recreanten finishen op een verdienstelijke plaats.

Loon naar werken?

Gedurende mijn traininsperiode kon ik niet wennen aan het rustige trainen... dat schiet toch niet op! Uiteindelijk ben ik wel super tevreden met de gereden race. Flink kunnen buffelen, geen terugval gedurende de rit en met een mooie 14e plaats in het recreanten klassement... nice!! Absoluut de moeite waar en dus op naar 2016!