In het vorige item heb ik geschreven over het fietsen in het zuiden van Slowakije. Inmiddels zijn we doorgereisd naar een centraler punt in Slowakije. Het glooiende zuiden maakt plaats voor een meer bergachtig landschap. In dit geval de Lage Tatra's bij Brezno waar we verbleven op Camping Sedliacky Dvor(Het Boerenhof)

Ligging van Brezno in SlowakijeDe ligging van Brezno in Slowakije

De berggebieden vormen een belangrijke trekpleister voor Slowakije, de Hoge Tatra's en het Slowaakse Paradijs in het bijzonder. Al fietsend ga ik daar(Hoge Tatra & Slowaakse Paradijs) niet komen maar ik kan je wel vertellen dat het absoluut een bezoekje waard is. De Hoge Tatra's hebben we te voet bezocht en het is een prachtig natuurgebied! Het Slowaakse Paradijs is nog wat uitdagender maar daarmee ook wat minder geschikt voor jonge bezoekers. Volgende keer dus, nu eerst fietsen!

Hard werken!

Waar de heuvels rondom Cerovo al best inspannend kunnen zijn vormen de Lage Tatra een veel uitdagender gebied. De toppen rondom de camping lopen tot ca. 900-1400 meter en richting de hogere gebieden is de top zo'n 2000 meter. Het zijn met name de lange klimmen(b.v. 12 kilometer lang!) die het maken tot een zwaar gebied. Veel van de paden en weggetjes zijn goed begaanbaar met uiteindelijk ook mooie vergezichten. Een mooi moment voor een welverdiende break.

Uitzicht na 12 kilometer klimmenNa 12 kilometer lang klimmen even rust!

Al fietsend door de bossen en landerijen krijg je prachtige plaatjes voor ogen en soms ben ik verbaasd door de attentheid van het land. Zo kwam ik midden in het bos langs diverse kleine houten huisjes met daaruit een pijpje. Soms stroomde daar water uit, soms niet. Het duurde even voor ik door had waar de huisjes voor dienden tot naast één van de huisjes een tak stond met daaraan kopjes. Ah ha, vers bergwater!

Vers bergwater met kopjesDorst onderweg? De kopjes hangen klaar! Helaas is het bij deze bron iets te droog om een beker water te tappen.

Singletracks?

Als MTB'er probeer ik vaak ook leuke singletracks te vinden. Lekker slingeren door smalle paadjes met wat negatieve hoogteverschillen om zo in een lekkere flow je kilometers weg te trappen. Maar helaas... het routenetwerk van Slowakije is best uitgebreid maar gaat vooral over relatief doorgaande routes. Paadjes waar eventueel ook auto's kunnen rijden of waar, vanwege de bosbouw, ook nog wel eens enorme vrachtwagens langskomen. Voor mij nog steeds de moeite om te gaan fietsen maar echt MTB'en is anders!

Watertje door de bossenEen watertje door het bos... hier kun je ook met de auto komen...

Supersnelle downhill

Naast de routes die ik zelf heb gereden is er bij Brezno ook nog de mogelijkheid om te downhillen. Ik heb het niet geprobeerd maar de track zag er, al wandelend, erg uitdagend uit! Zeker op een aantal stukken was het ook een super spannende singletrack met weinig ruimte voor foutjes. Hier kun je dus echt helemaal los gaan!

Downhill parcours bij BreznoSupersnelle singletrack van 1850 naar 463 meter!

Slowakije de moeite waard?

Absoluut! Slowakije is een prachtig land waar je eveneens prachtig kunt fietsen. Ik kan genieten van de mooie vergezichten en de benodigde inspanning. Werk je liever niet te hard? Dan betwijfel ik of je er blij van wordt. Mooie singletracks lijken lastig te vinden en je rijdt dus veel over relatief toegankelijke paadjes.

Heb je nog vragen?! Laat het me weten!

Happy biking!

De gereden routes

Onderstaande routes heb ik gereden rondom Brezno.