Slowakije? Ja, dit jaar zijn we voor de zomervakantie afgereisd naar Slowakije. Eerst wel enigszins sceptisch maar dat bleek geheel onterecht. Het is een fijn land en je ziet dat het volop in aanbouw is om steeds meer een westers land te worden. Dat zal positieve en negatieve kanten hebben maar voor het wegennet is het in ieder geval een vooruitgang!

De eerste periode van onze vakantie hebben we doorgebracht in het zuiden van Slowakije, namelijk dichtbij Cerovo. Daarna hebben we een camping wat meer in het centrum bezocht. Beide landschappen zijn totaal verschillend en uiteraard heb ik ook mijn fiets meegenomen om dat ook fietsend te beleven! In dit item meer over het fietsen in het zuiden van Slowakije.

Ligging van Cerovo in SlowakijeLigging van Slowakije en het plaatsje Cerovo

Basecamp "Camping Lazy"

We verbleven op Camping Lazy bij het plaatsje Cerovo om vanuit hier een aantal ritten te maken. De camping is in Nederlands beheer en dus vind je hier vooral Nederlandse kampeerders. Wel zo makkelijk maar misschien wat minder geintegreerd in het land. De camping is verder heel ruim opgezet en staat garant voor een heeeeeel ontspannen verblijf. Heel fijn dus!

Uitzicht Camping LazyUitzicht op Camping Lazy

Mooie uitzichten en glooiende heuvels

Het zuiden van Slowakije is vooral glooiend en in het landschap vind je veel bossen, graslanden en uitgestrekte akkers. Een mooie basis voor leuke ritten door de landschappen. In basecamp (garmin) en op Strava had ik al eens gekeken wat de mogelijkheden zijn om hier te fietsen en daar stonden tracks zat op. Zo heb ik ook de nodige routes alvast voorbereid en op mij Garmin Edge gezet.

De rit wordt onderbroken door een flinke kudde schapenDe rit wordt onderbroken door een flinke kudde schapen

De werkelijkheid

Here we go! We trappen af met een route van zo'n 20 kilometer en ik moet zeggen, die is al best pittig! Uiteindelijk heb ik de route nog een stukje ingekort en heb ik een rit van zo'n 16 kilometer gemaakt. En dat niet zonder kleerscheuren... het blijkt dat de geplande paden en weggetjes niet bestaan en dat je meer aan het survivallen bent dan Mountainbiken.

Banden vol plakkerige modderZware modder!

Je moet er van houden maar ik vind het wel leuk. Van de gebaande paden af en zelf routes vinden door het soms ook ruwe landschap. Dit maakt het ook spannend. Je bent alleen op pad en niemand weet waar je bent... toch ook maar een beetje voorzichtig doen!

Natte bospaadjesNa regen... heb je natte wegen

De daarop volgende routes heb ik iets meer gewoon de paden gevolgd in plaats van de GPS. De routes worden dan een stuk makkelijker en beter te volgen. Wel rijd je dan over relatief veel brede weggetjes van zand of stenen. Afwisselend kom je dan door bossen, kleine plaatjes of verlaten stukjes.

Routebordjes in SlowakijeRoutebordjes wijzen de weg... hoewel ik de GPS prefereerde...

De gereden routes

Hieronder de routes die ik gemaakt heb vanuit Cerovo.