Het gaat gebeuren!! Begin mei ga ik een rondje Luxemburg fietsen van zo'n 300 kilometer! Na lang puzzelen is dit de eerst bestemming die ik aan ga doen voor een fietsvakantie a-la bikepacking.

What is Bikepacking?
Simply put, bikepacking is the synthesis of mountain biking and minimalist camping; it evokes the freedom of multi-day backcountry hiking, with the range and thrill of riding a mountain bike. (www.bikepacking.com)

Het "camping" deel sla ik nog even over, ik zal overnachten in Ho(s)tels. Wel ga ik op de MTB door het Luxemburgse land crossen waarbij je meerdere dagen door de bossen "zwerft" op weg naar de volgende bestemming. En nu? Welke voorbereidingen moet ik treffen? Conditioneel, materiaal, routes, verbloijfplaatsen, etc, etc.

De route

Luxemburg_route
De planning is om begin mei naar Wiltz te gaan vanwaar ik vertrek en enkele dagen later weer terugkom. De rest van de familie verblijft daar op de camping terwijl ik mijn rondje Luxemburg maak. Een beetje ambiteus mag de reis wel zijn en daarom vul ik de 3,5 dag fietsen met zo'n 300 af te leggen kilometers. Bij het plannen hiervan neem ik als basis een route van GPSies.com om deze op maat te maken voor mijn ambities en dagschema. De doelstelling wordt dus om 3 dagen tussen de 85 en 95 kilometer af te leggen zodat ik de laatste dag op tijd weer op de camping ben. In Basecamp (Garmin) installeer ik de laatste kaarten van open street maps om daarna aan de slag te gaan! Uiteindelijk ziet de route er statistisch gezien als volgt uit:

Dag

Van

Naar

Afstand

Hoogte

5 meiWiltzLuxemburg Stad98km1600hm
6 meiLuxemburg Stad Berdorf 80km 1150hm
7 mei Berdorf Clervaux 84km 1580hm
8 mei Clervaux Wiltz 41km 800hm
   

Totaal

303km

5130hm

De route heb ik uiteindelijk nog regelmatig bijgesteld op de overnachtingsmogelijkheden die in sommige plaatsen beperkt of erg duur waren. Ook heb ik de route voorzien van eetgelegenheden en adressen waar ik de fiets eventueel kan laten repareren als hij echt stuk is. Wel zo handig als je dit allemaal niet meer onderweg hoeft uit te zoeken!

Materiaal

The easy part zou je denken. Een fiets heb ik al dus heel veel meer zal er niet hoeven gebeuren dan toch!?

Dat valt dan nog best tegen. Bikepacking is in Nederland nog niet echt populair en zaken zoals geschikte tassen zijn dus nog wat lastiger te verkrijgen. Ook weet je nog niet precies hoeveel spullen je mee gaat nemen en laat staan welke weersomstandigheden ik kan verwachten.

Uiteindelijk heb ik, naast de rugzak die ik al had, twee tassen gekocht. Beide zijn zeer compact en gemaakt met bikepacking in gedachten. De eerste hang je in het frame en de tweede komt achter het zadel.

bikepacking paklijst
Deze foto geeft een goed beeld van alle spullen die ik de gehele reis heb meegenomen. Het omvat kleding, elektronica, sportvoeding en EHBO spulletjes voor mijzelf + fiets. Uiteindelijk ging het ook werkelijk passen in de gekochte tassen. Ik had gewoon ruimte over!