Na de toffe bikepacking ervaring van dit jaar ben ik al volop aan het nadenken over mijn volgende bestemming. Waar kan ik in het voorjaar van 2017 een mooie en sportieve rit maken? Natuurlijk kan dat in Nederland maar mijn doelstelling is toch om het iets verderop te zoeken om zo ook andere gebieden dan de Nederlandse te ontdekken. Op het oog heb ik gebieden in Engeland en Frankrijk maar hoe kom ik nu verder?

Wat ik al wel weet

Er zijn een paar vaste gegevens waarmee ik van start ga. Zo ben ik van plan een dag of 4 te gaan fietsen en denk ik rond begin mei de rit te gaan maken. Wat ik ook weet is dat ik waarschijnlijk weer alleen op pad ga en dat ik de reistijd om op het startpunt te komen zoveel mogelijk wil beperken. Net als de reis van dit jaar ben ik ook voor komend jaar van plan een bikepacking in een sportievere variant te doen. Hierbij maak ik meer kilometers maar kies ik ook voor wat gemak van overnachtingen in ho(s)tels. Wel zo ontspannen na een dag vol op de pedalen staan! Anyway; voor nu speelt de reisperiode dus een belangrijke rol.

In de periode april/mei kan het in hoger gelegen gebieden namelijk nog best wel fris zijn of zelfs sneeuw liggen. Voor nu laat ik dat even links liggen en daarmee vallen de Alpen en Scandinavië wel even af. Natuurlijk staan de Alpen hoog op het wensenlijstje (bijvoorbeeld een TransAlp) maar voor alsnog wil ik eerst nog genieten van wat toegankelijkere bestemmingen om zo opbouwen tot een "droom" zoals een TransAlp mij lijkt. Wat is er dan nu wel in beeld?

Engeland


Weidse uitzichten, glooiende vlaktes en de charmes van B&B's, Pubs en lekkere 'Pints', oftewel Engeland! Het lijkt me een prachtig land om doorheen te fietsen. Binnen Engeland denk ik aan het noorden van Engeland (het gebied rondom Leeds / Manchester) of de hele zuidkust van Engeland. Denk aan Brighton en Plymouth. Tijd dus om even wat klimaatgegevens van beide spots erbij te pakken! Dus op naar climate-data.org of klimaatinfo.nl en dan zie je dit soort grafiekjes:

Klimaat Brighton, EngelandKlimaat gegevens Brighton, Engeland - climate-data.org

In april/mei is de temperatuur rond de 10 graden, ongeveer de hoeveelheid neerslag zoals ik gewend ben in Nederland. Het zou beter kunnen maar met een meevaller is het al snel prachtig! Dat kan prima dus!

Hoe de reistijd naar Engeland exact is moet ik nog uitzoeken maar er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden met de nachtboot vanaf IJmuiden. Dat wordt dus nog even puzzelen!

Frankrijk

Mountainbiken in De Jura, Frankrijk
Behoorlijk in tegenstelling tot de gebieden in Engeland kijk ik ook naar wat ruigere gebieden in Frankrijk. De Jura staat zeer hoog op de MTB lijstjes(b.v. 10 Grand traversees) met het GTJ(Grande Traversée du Jura) traject, een uitgezette route van zo'n 380 kilometer en 7500+ hoogtemeters. Wauw, dat wordt werken!! Ook richting de Cevenne en de gehele zuidkust biedt wat meer technisch ambitieuze routes.

Reizen naar deze gebieden kan heel goed door gebruik te maken van de TGV. In relatief korte tijd kun je hiermee een flinke afstand afleggen. Wel moet je opletten dat er fietsen aan boord van de treinen mogen. Kwestie van goed plannen!

Make up your mind!

Ik weet het nog niet! De Jura lijkt me echt heel gaaf vanwege de bestaande route en grove, technische landschap maar dat neemt wat voorbereidingsplezier weg... het zelf plannen van een route is namelijk ook een leuke bezigheid. Engeland spreekt me aan vanwege het weidse en de charmes van de kleine dorpjes en warme verblijven... nog maar even een nachtje over slapen dus!

Happy biking!